Συζήτηση επί της αρχής της πρότασης νόμου αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Επίδομα θέρμανσης».

Συζήτηση επί της αρχής της πρότασης νόμου αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Επίδομα θέρμανσης».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Είναι προφανές, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δεν διεκδικεί πρωτοτυπία, ούτε φυσικά είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά εντάσσεται στα πλαίσια της καθιερωμένης βερμπαλιστικής πολιτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι η τρίτη φορά που κατατίθεται η συγκεκριμένη πρόταση νόμου και γίνεται η σχετική συζήτηση. Οι φιλοδοξίες των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που εδώ και τρία χρόνια καταθέτουν τη συγκεκριμένη πρόταση για το επίδομα θέρμανσης, είναι να ζεστάνουν τις κυβερνητικές τους καρέκλες, όπως ατυχώς με τη συγκεκριμένη πρόταση εδώ και τρία χρόνια προσπαθούν να κάνουν.

Όμως, προκύπτει μία σειρά ευλόγων ερωτημάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αντέχει ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους τη χορήγηση ενός τόσο μεγάλου γενικευμένου επιδόματος ύψους περίπου 600.000.000 ευρώ, όπως εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;
Λόγω του ότι είναι προφανώς αρνητική η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα, δηλαδή, ο προϋπολογισμός του κράτους δεν αντέχει την καταβολή ενός τόσο μεγάλου ποσού, το επόμενο ερώτημα είναι το εξής: Πιστεύουν οι αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι πρέπει έναντι οιουδήποτε τιμήματος, ακόμη και με δανεικά του ελληνικού κράτους, να καταβληθεί αυτό το επίδομα, υποθηκεύοντας το δικό μας μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας το μέλλον, της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις του χθες, οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έκαναν με δανεικά και αγύριστα; Προτείνουν, δηλαδή, οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη συνέχιση της άφρονος πολιτικής, που επί σειρά ετών ακολούθησαν «εμείς να περνάμε καλά σήμερα και για αύριο έχει ο Θεός»; Γιατί, παρά το ότι η πρότασή τους είναι παλιά και εν γνώσει του ελληνικού λαού, οι Έλληνες πολίτες πολύ πρόσφατα, πριν από δυόμισι μήνες, στις 16 Σεπτεμβρίου, τους γύρισαν τις πλάτες και καταδίκασαν για μία ακόμη φορά την πολιτική τους, στέλνοντάς τους για άλλη μία τετραετία στην Αντιπολίτευση;
Είναι προφανές ότι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει και τι γίνεται. Είναι γνωστές οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας και έχουν πάψει προ πολλού να πιστεύουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, όπως τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις του χθες τους είχαν συνηθίσει.
Γιατί οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξεχνούν τόσο εύκολα, ότι μόλις πριν από τέσσερα χρόνια ήταν το κόμμα τους στην κυβέρνηση; Γιατί νομίζουν ότι ξαφνικά όλος ο ελληνικός λαός, όλοι μας, πάσχουμε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και έχουμε ξεχάσει το πρόσφατο κυβερνητικό τους παρελθόν; Γιατί, αφού τώρα μετά μανίας και επιμόνως είναι υπέρ του επιδόματος θέρμανσης, αυτοί, ως κυβέρνηση, το χορήγησαν μόνο μία φορά, παραμονές των εκλογών του 2000; Τυχαία, άραγε; Γιατί, αφού το πίστευαν τόσο πολύ, δεν το θεσμοθέτησαν διά νόμου;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ας σοβαρευτείτε, επιτέλους. Με πυροτεχνήματα, με μαξιμαλισμούς, με βερμπαλιστικές κορώνες, ούτε τα προβλήματα λύνονται ούτε στην αντιμετώπισή τους συμβάλλετε ούτε όμως -και αυτό αποδείχθηκε από τις πρόσφατες εκλογές- πείθετε τους Έλληνες πολίτες για την ειλικρίνεια των προθέσεών σας.
Στην Αίθουσα αυτή, ας ξεκινήσουμε από ένα δεδομένο. Κανείς δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητος από τον άλλον. Ειδικότερα σε ό,τι με αφορά, αλλά φαντάζομαι εκφράζω και το σύνολο των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, είμαι βέβαιος ότι κανείς συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας δεν θα ήταν αρνητικός στη θέσπιση καταβολής επιδόματος θέρμανσης, αν φυσικά υπήρχαν οικονομικές δυνατότητες, αν υπήρχε τρόπος να δοθεί το συγκεκριμένο επίδομα, χωρίς να υποθηκεύουμε τις μέχρι τώρα κατακτήσεις της ελληνικής οικονομίας. Έλεος, λοιπόν. Σταματήστε να παριστάνετε τους Ρομπέν των Δασών. Σταματήστε να παριστάνετε τους τιμητές όλων. Σταματήστε να παριστάνετε τους θεματοφύλακες της κοινωνικής ευαισθησίας και τους προστάτες φτωχών και αδυνάτων, όταν άλλωστε το πρόσφατο -επαναλαμβάνω- κυβερνητικό παρελθόν σας, άλλα έδειχνε και δείχνει.
Σε ό,τι αφορά εμάς, την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τη νέα διακυβέρνηση του τόπου, είχαμε και έχουμε πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Ασκήσαμε και ασκούμε μια ανθρωποκεντρική πολιτική, ως γνήσιο φιλελεύθερο λαϊκό κοινωνικό κόμμα. Σας θυμίζω μόνο μερικά από τα φιλολαϊκά μέτρα που η Κυβέρνηση μας, μετά από μια πετυχημένη οικονομική πολιτική, έχει πάρει ή πρόκειται πολύ σύντομα να υλοποιήσει, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η γνήσια κοινωνική πολιτική, γίνεται με το νοικοκύρεμα της οικονομίας, με την περιστολή της κρατικής σπατάλης και όχι με δανεικά, όπως τόσα χρόνια έκαναν οι κυβερνήσεις του χθες.
Σας θυμίζω ότι παραλάβαμε τη σύνταξη του Ο.Γ.Α. στα 170 ευρώ και από 1.1.08 θα είναι στα 330 ευρώ. Παραλάβαμε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στα 130 ευρώ και από 1.1.08 θα είναι στα 230 ευρώ. Το επίδομα ανεργίας στα 304 ευρώ και από 1.1.08 θα είναι στα 404 ευρώ. Καταργήσαμε το Λ.Α.Φ.Κ.Α. και επιστρέψαμε όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα στους δικαιούχους. Η επιδότηση του ενοικίου το 2003 κάλυπτε σαράντα χιλιάδες δικαιούχους με συνολικό κόστος 55.000.000, ενώ το 2007 καλύπτει εκατό χιλιάδες δικαιούχους με συνολικό κόστος 185.000.000. Καταργήσαμε το χαρτόσημο ενοικίου, δηλαδή μια δαπάνη 3,6%, που βάρυνε αποκλειστικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δημιουργήσαμε το Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που στηρίζει ανέργους μεγάλης ηλικίας. Αυξήσαμε το αφορολόγητο από τις 10.000 στις 12.000 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες Έλληνες πολίτες δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρους. Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές από 30% στο 25%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Έλληνες πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους. Χορηγούμε το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες από 1.1.08. Ακόμη, από 1.1.08 ξεκινά τη λειτουργία και τη δράση του με στοχευμένες δράσεις σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού το Ταμείο για την αντιμετώπιση της φτώχιας που με ορίζοντα τετραετίας θα ενισχύσει με 2.000.000.000 περίπου ευρώ συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Τέλος, από 1.1.09 θεσπίζεται και ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας κατώτατη εθνική σύνταξη, που σκοπό έχει να εξασφαλίσει στους απόμαχους της ζωής μια σχετικά ικανοποιητική σύνταξη, για να μπορέσουν και αυτοί με αξιοπρέπεια να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους. Αυτή είναι η κοινωνική μας πολιτική, κύριοι συνάδελφοι, αυτή ήταν η κοινωνική ευαισθησία που έδειξε και συνεχίζει να δείχνει η Κυβέρνηση του μέτρου, η Κυβέρνηση της κοινωνικής ευθύνης, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Ήδη έχουν γίνει πολλά. Φυσικά, μπορούσαν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Άλλωστε, πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αυτό, όμως, που είναι αναμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι η νέα διακυβέρνηση της χώρας με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη, κάνει, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας. Και εννοείται, ότι μακριά από βερμπαλισμούς, από μαξιμαλισμούς, από πυροτεχνήματα, από λαϊκισμούς, θα συνεχίσει στο δρόμο της συνέπειας, στο δρόμο της υπευθυνότητας, χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, να κάνει γνήσια κοινωνική πολιτική, με ευθύνη, σχεδιασμό, όραμα για τον τόπο και τους Έλληνες πολίτες, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Σας ευχαριστώ πολύ.